Przysmaki i wspomnienia

Dzisiaj skosztowałyśmy włoskich ciasteczek Grisbi i wysłuchałyśmy relacji z pielgrzymki do Włoch.

Cantucci – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.

Parmezan – ser twardy typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance.c

Delikatne kruche ciastka z kremowym nadzieniem o smaku czekoladowym. Zarówno ciasta jak i nadzienie, wytwarzane są w fabryce Vicenzi, ciastka nadziewane są na gorąco. W przeciwieństwie do większości produktów cukierniczych nie zawierają tłuszczów utwardzonych.
Makaron czyli włoska pasta - dla reszty świata po prostu makaron, pretenduje do miana włoskiego produktu narodowego.
                                     Zdjęcia z pielgrzymki do Włoch


































                      





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz